T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen Bor Çalıştayı 28 Aralık 2022 tarihinde Ankara'da bulunan Bor Kampüs'te düzenlendi. Üniversite, Enstitüler, Araştırma Merkezleri ve Teknokentlerden birçok araştırmacının katılım gösterdiği çalıştayda Eti Maden tarafından desteklenen projeler ve araştırma olanakları hakkında bilgiler verildi.
BORSAM ekibi 5-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen BORON22 sempozyumuna "On the Citrate Gel Synthesis of Chromium Diboride" ve "Süperkapasitör ELektrot Malzemesi Olarak Titanyum Diborit" isimli sözlü sunumlar ile katılım göstermiştir.
BORSAM ekibi 21. Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresine sözlü sunum ile katıldı. Başlığı "The Utilization of Citrate Gel Method in Cobalt Boride Synthesis" olan sunumu ekip adına yüksek lisans öğrencisi Buse Bitikçi gerçekleştirdi.
Üniversitelerin katılımı ile birlikte karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla Aralık 2021'de ETİ MADEN tarafından düzenlenen 'Bor Çalıştayı' katılımcılarıyla teknik gezi düzenlenmiştir. 25-27 Mayıs tarihlerinde 3 gün süren teknik geziye üniversitemizden BORSAM müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer, müdür yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Çağan Berker İyi, İLTEM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tuncer ve İLTEM'de görev yapan Araş. Gör. Sait Altun davet edilmiştir. Türkiye'den farklı üniversitelerin farklı disiplinlerinden katılımcıların bulunduğu teknik gezide TENMAK Bor Araştırma Enstitüsü laboratuvarları, Eti Maden Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletmesi, Kırka Bor İşletmesi, ve Emet Bor İşletmesi gezilmiştir. Gezi sürecinde hem işletmelerin işleyişi hem de bor uç ürünlerin üretimi üzerine işbirlikleri ve projeler üzerine görüşmeler yapılmıştır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETİ MADEN, TENMAK – BOREN’in katılımları, üniversitelerin bünyelerindeki enstitü, araştırma merkezleri ve teknokentleri bir araya getiren çalıştaya BORSAM müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer, İLTEM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tuncer ve Araş. Gör. Sait Altun katıldılar. Çalıştayda, ülkemizde katma değeri yüksek bor ürünlerinin geliştirilmesi ve üretiminin teşvik edilmesi adına üniversiteler ile yapılması planlanan işbirlikleri ve projeler ile ilgili bilgi verildi. Çalıştayda, üniversitemiz adına yeni iş birlikleri oluşturma ve projeler ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişi adına verimli görüşmelerde bulunuldu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Destekleme Koordinatörlüğü'nün Yüksek Katma Değerli Bor Ürünlerinin geliştirilmesi amacı ile açmış olduğu öncelikli alanlar bilimsel proje çağrısına katılım yaptığımız projelerimiz desteklenmeye uygun bulunmuştur. Yürütücülüğünü BOR-SAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer'in yaptığı "Yüksek sıcaklık bor bileşiklerinin elektrik alan destekli sinterleme yöntemi ile üretimi" başlıklı proje 24 ay sürecektir. Proje araştırmacıları; Prof. Dr. Mustafa Tuncer (İLTEM Müdürü), Dr. Öğretim Üyesi Çağan Berker İyi (BORSAM Müdür Yrd.), ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Toksoy'dur. Projede, savunma sanayide kullanım potansiyeline sahip, stratejik önemi olan bor suboksit tabanlı seramik kompozitlerinin üretimi ve özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Geleneksel üretim yöntemlerine alternatif düşük enerji kullanımına dayanan elektrik alan destekli üretim sistemi proje kapsamında BOR-SAM'a kurulacaktır. "Su ayrıştırma ve hava pili uygulamalarında elektrokatalizör olarak kullanılacak kobalt borür tozlarının sitrat jel yöntemiyle üretimi ve karakterizasyonu" başlıklı projenin yürütücülüğünü ise BOR-SAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Çağan Berker İyi yapmaktadir. Proje araştırmacıları Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer (BOR-SAM Müdürü) ve Araş. Gör. Dr. Büşra Günhan'dır. 24 ay sürecek bu projede hidrojen eldesi için su ayrıştırma ve hava pillerinde görev görecek, ekonomik ve verimli bifonksiyonel bir elektrokatalizör olmak açısından yüksek potansiyel gösteren kobalt borürlerin (CoB, Co2B), tane boyutu ve morfolojinin kontrol edilmesinde olanak tanıyan sitrat jel yöntemi ile sentezlenmesini öncelikli olarak hedefleyerek, ileriye yönelik olarak fonksiyonel metal borürlerin (elektrokatalizör) endüstriyel boyutta sentezini amaçlamaktadır
Üniversitemizin İleri Teknoljiler Tasarım Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DPÜ İLTEM) ile Bor Tabanlı İleri Teknoloji Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DPÜ BORSAM) tarafından düzenlenen ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Dairesi Program Sorumlusu Prof. Dr. Ali Sayır'ın konuşmacı olarak katıldığı Ekstrem Ortamlar İçin Havacılık Malzemeleri konulu program 25 Kasım Çarşamba günü çevrim içi düzenlenmiştir. Prof. Dr. Ali Sayır bilgi ve tecrübelerini farklı üniversite ve sektörlerden katılan dinleyicilerle paylaşmıştır.
Editörlüğünü Prof. Dr. Zafer Evis'in yaptığı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) katkılarıyla hazırlanan Bor ve Malzeme Bilimi kitabı yayınlanmıştır. Kitaptan bor malzemeleri üzerine çalışmalar yapan lisans ve lisansüstü öğrenciler türkçe bir referans kitap olarak istifade edebilecekler. Kitap 7 bölümden oluşmaktadır. 2. bölüm yazarlığını üniversitemizin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hasan Göçmez, Prof. Dr. Mustafa Tuncer ve Dr. Öğr. Üyesi Hülya Biçer (BORSAM müdürü) üstlenmiştir.
Üniversitemiz Rektörlüğünün “Bor Tabanlı İleri Teknoloji Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi ”nin kurulmasına ilişkin teklifi, 13.05.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenerek uygun görüldü. Merkezin faaliyet alanları şu şekilde olacaktır. Bor tabanlı ürünlerin laboratuvar ölçeğinde alternatif sentezleme prosesleri ile rekabet üstünlüğü sağlayacak yarı ürün ve/veya nihai ürünlere dönüştürülmesi ve karakterizasyonu, Bor tabanlı malzemelerin şu anda aktif kullanımının dışında alternatif kullanım alanları üzerine araştırmalar ve çalışmalar yürütülmesi Yapılacak çalışmalar ile ilgili bilimsel araştırma projelerine başvuru ve bu projelerin yürütülmesi, İleri bor teknolojileri konusunda bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, yapılan çalışmaları takip etmek ve yürütmek, Bilimsel ve teknik çalışmalar kapsamında yayınlar (makale, bildiri, tez çalışmaları) yapmak ve bilimsel toplantılar düzenlemek.
Güncel duyuru bulunmamaktadır.
22 Kasım 2024, Cuma - 427 defa okundu.
23 Kasım 2024, Cumartesi - 668 defa okundu.
25 Kasım 2024, Pazartesi - 114 defa okundu.
20 Kasım 2024, Çarşamba - 170 defa okundu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Kütahya Şubesi Başkanı Mevlüt Efe’nin konuşmacı olarak katıldığı Girişimcilik Söyleşileri başlıklı etkinlik düzenlendi.
20 Kasım 2024, Çarşamba - 335 defa okundu.
Üniversitemiz tarafından Ahmet Yakupoğlu’nun 104. yaş günü kapsamında Rektörlük Fuaye Alanı’nda Eserleriyle Yaşayan Ressam: 104. Yaşında Ahmet Yakupoğlu’ndan Seçmeler sergisi düzenlendi.
20 Kasım 2024, Çarşamba - 339 defa okundu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kalite Komisyonu Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın başkanlığında toplandı.
14 Kasım 2024, Perşembe - 741 defa okundu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Araştırma Dekanlığı, Düzce Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen III. Araştırma Dekanlıkları Çalıştayı’na katıldı.
14 Kasım 2024, Perşembe - 632 defa okundu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 2024 Türkiye - Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Türk-Macar Sanatçıların Eserleri Sergisi ve Türk-Macar İlişkileri 100. Yıl Uluslararası Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.
13 Kasım 2024, Çarşamba - 378 defa okundu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in konuşmacı olarak katıldığı Gençlik ve Bağımsızlık başlıklı konferans gerçekleşti