Yeni Projelerimize Destek

Yeni Projelerimize Destek

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Destekleme Koordinatörlüğü'nün Yüksek Katma Değerli Bor Ürünlerinin geliştirilmesi amacı ile açmış olduğu öncelikli alanlar bilimsel proje çağrısına katılım yaptığımız projelerimiz desteklenmeye uygun bulunmuştur.

 

Yürütücülüğünü BOR-SAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer'in yaptığı "Yüksek sıcaklık bor bileşiklerinin elektrik alan destekli sinterleme yöntemi ile üretimi" başlıklı proje 24 ay sürecektir. Proje araştırmacıları; Prof. Dr. Mustafa Tuncer (İLTEM Müdürü), Dr. Öğretim Üyesi Çağan Berker İyi (BORSAM Müdür Yrd.), ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Toksoy'dur. Projede, savunma sanayide kullanım potansiyeline sahip, stratejik önemi olan bor suboksit tabanlı seramik kompozitlerinin üretimi ve özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Geleneksel üretim yöntemlerine alternatif düşük enerji kullanımına dayanan elektrik alan destekli üretim sistemi proje kapsamında BOR-SAM'a kurulacaktır.

 

"Su ayrıştırma ve hava pili uygulamalarında elektrokatalizör olarak kullanılacak kobalt borür tozlarının sitrat jel yöntemiyle üretimi ve karakterizasyonu" başlıklı projenin yürütücülüğünü ise BOR-SAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Çağan Berker İyi yapmaktadir. Proje araştırmacıları Dr. Öğretim Üyesi Hülya Biçer (BOR-SAM Müdürü) ve Araş. Gör. Dr. Büşra Günhan'dır. 24 ay sürecek bu projede hidrojen eldesi için su ayrıştırma ve hava pillerinde görev görecek, ekonomik ve verimli bifonksiyonel bir elektrokatalizör olmak açısından yüksek potansiyel gösteren kobalt borürlerin (CoB, Co2B), tane boyutu ve morfolojinin kontrol edilmesinde olanak tanıyan sitrat jel yöntemi ile sentezlenmesini öncelikli olarak hedefleyerek, ileriye yönelik olarak fonksiyonel metal borürlerin (elektrokatalizör) endüstriyel boyutta sentezini amaçlamaktadır

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2021, Çarşamba